Tampere - Finsko

Krátký výlet do Tampere, podzim 2014

Tampere je město ve vnitrozemí Finska, asi necelých 200 km od Helsinek. Cesta letadlem z Prahy až do Tampere se podle mého moc nevyplatí, takže jsme letěli přímým letem do Helsinek a potom vlakem až do centra Tampere, což jsou nějaké 2 hodiny velmi komfortní cesty. Nádraží je v centru, kousek od hotelu Victoria, kde jsme bydleli. Odtud už je to kousek přímo do centra města, které není nijak velké a kde lze najít vcelku dost zajímavostí na kratší výlet. Některá zajímavá místa jsou od centra trochu dál, ale lze využít vcelku solidní a přehledný systém městské dopravy. A abych nezapomněl, jsme ve Finsku, takže to nebude úplně zadarmo. 


Bydleli jsme v hotelu Victoria, kousek od nádraží i od centra města. Vcelku mě překvapilo docela hodně hospod, ještě více ale upoutávky nad nimi. Kozel, Prazdroj - jako doma.

Hospody a bary u hotelu Victoria.


V severní části města u jezera Näsi (Näsijärvi) se nachází zábavní park Sarkanniemi, který mě osobně přijde zajímavý asi pouze jednou z několika vyhlídkových věží v Tampere. Jinak, Sarkanniemi je jeden z několika parků v Tampere. A jak se píše na Virtual Tourist, kde doporučují spíš návštěvu Pyynikki parku, Sarkanniemi je modernější, komerčnější a zejména pro děti je tam spoustu atrakcí, takže ho hodně návštěvníků Tampere vyhledává. Já osobně jsem volil Pyynikki.

Zábavní park Sarkanniemi.


Sarkanniemi je v podstatě u ústí kanálu Tammerkoski. Centrum Tampere se totiž nachází mezi jezery Näsi na severu a Pyhä na jihu (Näsijärvi a Pyhäjärvi), které jsou spojeny tímto městským kanálem (nebo kratší řekou - asi 2 km, jak kdo chce). Ten je zajímavý zejména tím, že překová cca 18 m výškový rozdíl, který je mezi jezery. A podle mého názoru je to i jedna z typických a také velmi fotogenických částí Tampere. Dříve to vzhledem k výškovému rozdílu byly spíš peřeje, dnes jsou tam jezy. Pokud máte málo času a nechce se vám z centra - projděte se kolem kanálu.

Několik obrázků z okolí Tammerkoski.



Když jsem se místních ptal, co mám v Tampere navštívit, co je takové to "must see", tak jsem několikrát dostal poměrně jednoznačnou odpověď - sauna. Ve Finsku jsou sauny populární a je jich tam hodně. Saunu jsme měli na hotelu, sauna má kdekdo doma, ale populární jsou i ty veřejné. Nejznámější sauna v Tampere je Rajaportin sauna (okrsek Pispala), což je podle jednoho uživatelského příspěvku na Virtual Tourist "most famous in Finland". V každém případě by to měla být nejstarší sauna ve Finsku, která je stále v provozu (založena 1906) a také jedna z nejznámějších, kam údajně chodí i mnohé celebrity. 
Mě nicméně doporučili saunu Kaupinoja na břehu jezera Näsi. Je sice trochu dál od centra (využil jsem MHD), ale stojí to za to. Ze sauny se jde rovnou do jezera, krásné prostředí a pro Čecha i "tak trochu jiná sauna". Teplota je asi podobná jako u nás v suché sauně, ale pořád na kameny lijí vodu. Takže je tam hodně vlhko a hřeje to mnohem víc. Skoro bych řekl až pálí, moc jsem toho nevydržel a byl jsem rudý jako prasátko. Jinak, chodí se tam v plavkách a bez prostěradla, půjčí vám přezůvky a vstup stál asi 6 EUR (není časově omezeno). A chodí tam hodně lidí, staří, mladí i celé rodiny. Fin by se asi divil, čemu se u nás říká Finská sauna.  

Sauna saunu Kaupinoja.



Úplně na druhé straně města je Pyynikki park, který se je na jihozápadní straně u jezera Pyhä. Z centra je to sice blíž než k Kaupinoja, ale zas tak blízko to také není, takže také využil místní MHD. Pyynikki je, na rozdíl od komerčního Sarkanniemi, relativně přírodní místo. Přišlo mi to jako takový lesopark, s množstvím chodníků a především s vyhlídkovou věží. Park byl založen v roce 1830 a místní sem asi chodí raději než do Sarkanniemi.

Vyhlídková věž v Pyynikki a pohled z věže na Tampere a okolí.


To je bohužel vše, co se dalo během třídenní pracovní návštěvy stihnout. Na závěr tedy pouze pár zajímavostí:
  • Z pohledu středoevropana (tedy z mého pohledu) je Tampere příjemné a vzdušné menší město. Překvapilo mě, kolik je v centru lákavých hospůdek a zahrádek, které přímo vybízejí k tomu, posedět a dát si pivo.
  • Chuť na pivo rychle přejde při pohledu na ceny. Nejlevnější půllitr byl tuším kolem 7 EUR, což je dost palba. Podobné to bylo s jídlem - přímo v Tampere jsme si dávali pizzu asi za 15-20 EUR. Je třeba ale říct, že v menší pizzerii (vedli to tuším nějací Turci nebo Arabové) kousek od Helsinek jsme si dali pizzu větší, lepší a za "pouhých" 9 EUR. 
  • Nelze zapomenout na zvláštnost s denním světlem. Asi bude znít divně, když řeknu že nejslunečnější část dne byla mezi 8 a 12 večer, ale je to tak. V Tampere je v tuto dobu pořád denní světlo a k večeru se opravdu většinou vyjasnilo. Je to trochu zrádné, takhle člověk sedí v hospodě na zahrádce, povídá, povídá a najednou jsou 4 ráno, ani neví jak. A říct svým nezletilým dětem "do tmy budeš doma" asi také není to pravé ořechové.

Odkazy:

Hodně informací o Tampere se dá najít na Wikipedii, naplánovat trasu a zjistit zajímavé turistické cíle lze např. cestovatelských stránkách Tripomatic nebo Triposo.